Det vil være fødselsoverskudd i Norge en god stund til
Verdens befolkning vokser hele tiden, men i en nylig studie fra FN er det gjort forsøk til gjette eller forutse hva som vil skje med befolkningen på 80 års sikt.
Et lands totale befolkningsutvikling er avhengig av både fødsler, dødsfall og innvandring – så studien gir noen uforutsette resultater.
Norge har fødselsoverskudd fram til 2050
Norge sett under et, fra Sørlandet til Mo i Rana og Narvik, vil ha et fødselsoverskudd fra til 2050. Det betyr altså at det er flere som blir født enn som dør. Etter det er Norge avhengig av nettoinnvandring for å opprettholde befolkningen på et stabilt nivå.
Samtidig vil det kunne være store lokale forskjeller, og noen byer og områder vil oppleve både stor vekst og stor nedgang med 80 års horisont.
Mo i Rana er et godt eksempel, der jernverk og tungindustri medførte dramatisk befolkningsvekst i en periode. Følg med på Ranaposten for mer nylige hendelser – som vil påvirke befolkningsveksten i fremtiden.
Store endringer internasjonalt
I stort er det ofte slik at land får en lavere befolkningsvekst i takt med økonomisk vekst og velstand. Det er mange som kjenner til at Japan har en aldrende befolkning, men når man ser hele 80 år fram i tid så vil dette også påvirke gigantiske nasjoner som Kina.
FN forutser at befolkningen vil halveres, noe som vil gjøre at Nigeria vil ha flere innbyggere sammenlignet med Kina.
India vil sannsynligvis fortsatt være landet med flest innbyggere, men igjen så finnes det mange usikkerhetsfaktorer. Økonomisk utvikling, tilgang til prevensjonsmidler, utdannelse og mye mer påvirker regnestykket.
Dessuten vil internasjonale konflikter dessverre kunne utfordre eksisterende grenser mange steder i verden, noe som kanskje også forandrer hele regnestykket.
På kort sikt kan vi i hvert fall være fornøyde med at Norge har et stabilt og holdbart fødselsoverskudd, og kanskje har tilbudene på nettstedet du er inne på en ørliten del av æren for at flere blir foreldre?