Slik kan mobilvanene dine påvirke barnet ditt
Tilnærmet alle nordmenn har en smarttelefon, og mobilen benyttes til både arbeid og underholdning. Det lanseres hele tiden nye spennende teknologiløsninger, bare les litt nyheter her, og det finnes nesten ikke grenser for hva den smarte dingsen i hånden din kan gjøre. Samtidig er det også forskere som er urolige for hva fokuset på mobilen egentlig gjør med barna våre.
Oppmerksomhet og kommunikasjon er viktig
De aller fleste foreldre har sannsynligvis litt dårlig samvittighet for egen mobilbruk, men forskning viser at trykkingen på mobilen også kan få omfattende konsekvenser.
Det handler altså ikke bare om tapt «kvalitetstid» sammen med barnet, men det er faktisk slik at noe forskning tyder på at utviklingen av kompliserte nevrale nettverk i barnets hjerne kan påvirkes av manglende kontakt og konstante avbrytelser.
På mange måter bør dette ikke komme som noen overraskelse, da det er kjent at de første årene i et barns liv har ekstremt mye å si for relasjoner og livskvalitet senere.
Det går ikke å sammenligne mobilbruk med barn som vokser opp helt uten voksne rollemodeller, men det er viktig å huske på hvordan mobilen stjeler oppmerksomhet.
Verbal og ikke-verbal kommunikasjon forstyrres av mobiltelefonen
Mobilbruk kan påvirke kommunikasjonen mellom barn og voksne uansett alder. Nyfødte og barn som ikke har lært seg å snakke kommuniserer likevel med en rekke ikke-verbale signaler, og en mobiltelefon kan være ekstra forstyrrende i disse fasene.
Det er målt hvordan mangel på kommunikasjon og samspill gir høyere nivåer av stresshormoner i barnet, noe som kan være skadelig.
Det er foreldrene som er de viktigste rollemodellene når barnet begynner å snakke, og god kommunikasjon har selvfølgelig mye å si for språkutviklingen. Igjen kan mobiltelefonen være et forstyrrende element.
For de aller fleste vil det være umulig å helt kutte ut mobilen, men det er mulig å prøve å begrense bruken og legge inn helt mobilfrie perioder – der fokuset er 100 % på barnet.